Congres Ziekenhuisfysiotherapie van vitaal belang; ook in het weekend?

woensdag 30 oktober 2019 09:30 - 17:00
  • Vanaf €25,00 
= Plaats beschikbaar
= Wachtlijst
= Last minute
(mogelijk een ander tarief)
= Inschrijfperiode nog niet gestart
= Inschrijven niet mogelijk
 
Locatie
Adres Meander Medisch Centrum
Maatweg 3
3813 TZ AMERSFOORT
Algemene informatie
Status Inschrijven niet mogelijk
Groep vakinhoudelijke scholing
Inschrijven voor 28-10-2019
Organisatie
Organisator Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisfysiotherapie, NVZF
Contactpersoon Mevrouw H.C. Cijfer
Telefoon 033 4672900
E-mail h.cijfer@kngf.nl
Website www.nvzf.nl
  • Praktische info
  • Programma
  • Inhoud
  • Overig
  • Kosten
Parkeren
Tijdens het congres ontvang je geen uitrijkaart voor de parkeergarage; de parkeerkosten zijn voor eigen rekening.

Kosten:
- Leden van de NVZF € 55,-
- Niet-leden € 155,-
- KNGF studentleden € 25,-

Leden van de onderstaande beroepsinhoudelijke verenigingen kunnen tegen gereduceerd tarief, a € 115,- deelnemen.

- NVFVG
- NVFG
- NVFL
- NVRF
- VHVL

Ben je lid van een van deze verenigingen en je wilt deelnemen aan het congres?
Stuur dan een e-mail naar secretariaat@nvzf.nl o.v.v. naam en relatienummer KNGF.
Programma


09.00 uur Ontvangst en registratie met koffie en thee en bezoek exposanten

09.30 uur Opening door dagvoorzitter

09.45 uur ‘Handen af’ van patiënten met botmetastasen?
Anne-Marie Helbig, fysiotherapeut, Centrum voor Kwaliteit van Leven,
Antoni van Leeuwenhoek

10.30 uur KRF NL ziekenhuisfysiotherapie: stand van zaken
Rudi Steenbruggen, onderzoeker IQ Healthcare, Linda van Heusden-Scholtalbers, fysiotherapeut/kwaliteitsmedewerker Radboudumc

11.00 uur Bewegingsstimulatie voor de ziekenhuispatiënt
Inge Verheijen en Eefje Wassink, fysiotherapeuten Radboudumc

11.15 uur Koffie/thee pauze en bezoek aan exposanten

11.30 uur Referral to and enrolment in cardiac rehabilitation in patients undergoing cardiothoracic surgery; a survey among Dutch patients
Danielle Conijn MSc, fysiotherapeut LUMC Leiden

11.45 uur State of art Hartrevalidatie
Dr. Tom Vromen, AIOS Cardiologie VieCuri MC, Maastricht UMC

12.30 uur Lunch en bezoek aan exposanten

12.45 uur Algemene Ledenvergadering (ALV) NVZF

13.45 uur Fysiotherapeutisch zorgtraject bij longtransplantatie
Dr. Erik Verschuuren, longtransplantatie arts UMCG, en Dr. Edwin van Adrichem, hoofd Paramedici Revalidatiegeneeskunde locatie Groningen, Centrum voor Revalidatie UMCG

14.30 uur De ontwikkeling en evaluatie van Beter uit Bed met behulp van een kosteneffectiviteit analyse
Niek Koenders, fysiotherapeut en fysiotherapiewetenschapper, Radboudumc

14.50 uur Aanmoedigingssubsidie Onderzoek & Innovatie Ziekenhuisfysiotherapie 2019 NVZF en presentatie winnaar 2018 Niek Koenders: project Beter uit bed of Beter in bed?

15.40 uur Koffie/thee pauze en bezoek aan exposanten

16.00 uur Het weekend-effect: (Niet) het probleem van de fysio?
Thomas Hoogeboom, senior onderzoeker IQ Healthcare

16.45 uur Uitreiking Aanmoedigingssubsidie Onderzoek & Innovatie Ziekenhuisfysiotherapie

17.00 uur Afsluiting17.00 uur Afsluiting

Wijzigingen voorbehouden
Meer informatie vind je op https://nvzf.kngf.nl/Congres17.00 uur Afsluiting

Wijzigingen voorbehouden (zie tabblad Overige voor korte omschrijving van inhoud van de lezingen)


Het congres is geaccrediteerd voor 5 punten in het CKR deelregister Algemeen fysiotherapeut.
Op 30 oktober organiseert de NVZF haar jaarcongres in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Tijdens het congres is er o.a. aandacht voor ziekenhuisfysiotherapie bij oncologie, hartrevalidatie en longtransplantaties. Ook is er een interactieve sessie over weekenddiensten. Kortom, een gevarieerd en op de toekomst toegesneden programma!

Het congres is geaccrediteerd voor 5 punten in het CKR deelregister Algemeen fysiotherapeut.
Inhoud lezingen:

KRF NL ziekenhuisfysiotherapie: stand van zaken
Rudi Steenbruggen, onderzoeker IQ Healthcare, Linda van Heusden-Scholtalbers, fysiotherapeut/kwaliteitsmedewerker Radboudumc

Sinds 2016 is de NVZF bezig om binnen het KRF NL per 2020 aangepaste intervisiemodules voor de ziekenhuisfysiotherapie te ontwikkelen. In samenspraak met het werkveld en waar mogelijk wetenschappelijk onderbouwd. Nu we aan de vooravond van de start van het KRF NL staan is het de hoogste tijd om de vorderingen hiervan inzichtelijk te maken. Zo zullen de ontwikkeling van de modules communicatie met de patiënt, verslaglegging, en klinisch redeneren de revue passeren. Evenals het bredere onderwerp kwaliteit van ziekenhuisfysiotherapie, waar m.b.v. een Delphi Panel de eerste stappen zijn gezet. Tenslotte zal een blik vooruit worden geworpen hoe de ontwikkelingen verder zullen gaan.


Referral to and enrolment in cardiac rehabilitation in patients undergoing cardiothoracic surgery; a survey among Dutch patients
Danielle Conijn MSc, fysiotherapeut LUMC Leiden

In the Netherlands, participation in outpatient phase two cardiac rehabilitation (P2-CR) following cardiothoracic surgery with a sternotomy is relatively low compared to other European countries. This variation could be due to factors associated with the non-referral and non-enrolment in P2-CR, however knowledge is lacking. A cross-sectional survey study with patients following cardiothoracic surgery with a sternotomy in 2017 in a university hospital was conducted to describe the rates of (non-)referral and (non-) enrolment and to explore which factors are associated with non-referral and non-enrolment in P2-CR following cardiothoracic surgery with a sternotomy.


Fysiotherapeutisch zorgtraject bij longtransplantatie
Dr. Erik Verschuuren, longtransplantatie arts UMCG, en Dr. Edwin van Adrichem, hoofd Paramedici Revalidatiegeneeskunde locatie Groningen, Centrum voor Revalidatie UMCG

In de periode voorafgaand aan een orgaantransplantatie worden mensen met eindstadium orgaan falen beperkt door het falende orgaan. Ze ondervinden hierdoor een afname van het activiteitenniveau, de spierfunctie en het inspanningsvermogen. Maar ook na een orgaantransplantatie zien we, ondanks een veelal goed functionerend nieuw orgaan, dat er geen volledig herstel plaatsvindt in het fysiek functioneren (Williams & McKenna, 2012).
Uit onderzoek bij patiënten na een longtransplantatie uit het UMCG blijkt dat een jaar na transplantatie het maximale inspanningsvermogen niet de normaalwaarden bereikt (Reinsma et al., 2006) en dat bijna 60% van de patiënten een jaar na de transplantatie een submaximaal inspanningsvermogen heeft dat als beperkend wordt gezien (van Adrichem et al., 2014). Factoren hierop van invloed zijn onder andere een perifere spier-dysfunctie, een lage spiermassa, een reductie in type I spiervezels (Williams & McKenna, 2012; Mathur, Reid, & Levy, 2004) en een vroege lactaatdrempel (Reinsma et al., 2006). Naast deze fysieke veranderingen is het ook zeer waarschijnlijk dat de (relatieve) immobiliteit, een slechte voedingstoestand, infecties en de bijwerkingen van immunosuppressiva bijdragen aan het uitblijven van volledig herstel (Williams & McKenna, 2012). Uit onze eigen klinische ervaring kan hieraan toegevoegd worden dat er sprake lijkt te zijn van onvoldoende dagelijks beweging en van ondertraining.
Naast het achterblijven van het herstel in fysieke activiteiten is er in deze populatie ook in toenemende mate sprake van overgewicht, ‘New Onset Diabetes After Transplantation’ (NODAT) en het metabool syndroom. Deze problemen nemen steeds groter vormen aan en vinden in alle orgaangroepen plaats. Ook deze factoren hebben invloed op het fysiek functioneren. Het belang van het verbeteren van de inspanningscapaciteit is groot. Maar hoe doen we dat dan?


De ontwikkeling en evaluatie van Beter uit Bed met behulp van een kosteneffectiviteit analyse
Niek Koenders, fysiotherapeut en fysiotherapiewetenschapper, Radboudumc

De afgelopen jaren zijn er in heel Nederland goede zorginnovaties gestart om patiënten meer en beter te laten bewegen tijdens een ziekenhuisopname. Om één van deze initiatieven, Beter uit bed, verder te ontwikkelen en te evalueren is een kosteneffectiviteit analyse uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat voor kostenneutrale implementatie van Beter uit bed het voorkomen van één kortdurende opname in een verpleeghuis nodig is. Bij de afsluiting van de presentatie geven we enkele tips hoe je zelf een kosteneffectiviteit analyse kan starten voor een zorginnovatie in je eigen ziekenhuis.


Het weekend-effect: (Niet) het probleem van de fysio?
Thomas Hoogeboom, senior onderzoeker IQ Healthcare

De term ‘weekend-effect’ wordt gebruikt om het verschil in sterftecijfer en uitkomsten voor patiënten die in het weekend voor behandeling in het ziekenhuis zijn (opgenomen) in vergelijking met degenen die op een doordeweekse dag in het ziekenhuis zijn (opgenomen). Het weekend (en feestdagen) heeft dus een schadelijk effect op de patiëntenzorg. Wat is de rol van de fysiotherapeut hierin? In een interactieve sessie willen we met de congresbezoekers nadenken over dit fenomeen en hoe we ziekenhuisfysiotherapie moeten inrichten om optimale uitkomsten te garanderen? Is het tijd voor de 7-daagse werkweek? Discussieer mee!

Hieronder ziet u de prijzen per lidmaatschap.


PrijscategoriePrijs
BI-lid€ 55,00
KNGF-studentlid€ 25,00
Standaard prijs€ 155,00
Terug
Stuur een e-mail