Kwaliteitsconferentie: Richtlijnen, wat doe je ermee?

woensdag 27 november 2019 15:00 - 21:30
  • Vanaf €25,00 
= Plaats beschikbaar
= Wachtlijst
= Last minute
(mogelijk een ander tarief)
= Inschrijfperiode nog niet gestart
= Inschrijven niet mogelijk
 
Locatie
Adres Cars Jeans Stadion
Haags Kwartier 55
2491 BM 'S-GRAVENHAGE
Algemene informatie
Status Inschrijven niet mogelijk
Groep vakinhoudelijke scholing
Inschrijven voor 25-11-2019
Organisatie
Organisator KNGF
Contactpersoon Mevrouw N.J. van Asselt
E-mail hometeam@kngf.nl
Website www.kngf.nl
  • Praktische info
  • Programma
  • Inhoud
  • Overig
  • Kosten
Doelgroep:
Alle fysiotherapeuten.
Wij bieden plaats aan max 15 KNGF studentleden. Wees er dus snel bij, want vol is vol.
Wist je trouwens dat je al voor € 2,- per maand KNGF studentlid kan worden?

Doel:
Vanuit dit symposium is het doel om deelnemers te informeren over de methodiek, systematiek en positie van richtlijnen en te laten zien dat het KNGF ook betrokken is bij externe richtlijnen.
Deelnemers zullen hierdoorde de postie van de richtlijnen beter leren kennen en zullen deze ook vaker raadplegen.

Accreditatie:
Voor de Kwaliteitsconferentie zijn 3 accreditatiepunten toegekend voor het vakinhoudelijke deel register Algemeen Fysiotherapeut.

Adres:
Cars Jeans Stadion (ADO - Den Haag)
Haags Kwartier 55
2491 BM Den Haag

Routebeschrijving:
AUTO
Via de Noordelijke aanrijroute (route N) via de A4 (afrit 8 Leidschendam), N14 of Zoetermeerse Rijweg en de Donau.
Via de Zuidelijke aanrijroute (route Z) via de A12 (afrit 5 Nootdorp) en de Donau.
Route N en Z zijn op de snelweg (A4 en A12) aangeduid met witte borden met een voetbal-icoon gevolgd door respectievelijk de letter ‘N’ of ‘Z’.

Routebeschrijving:
https://adodenhaag.nl/nl/club/cars-jeans-stadion/routebeschrijving

OPENBAAR VERVOER HTM
RandstadRail 3 en 4: halte Forepark. (12 minuten lopen)
Lijn 19: halte NS Station Ypenburg
Bekijk actuele reisinformatie op www.htm.net

Veolia
Bus 30: halte NS Station Ypenburg (13 minuten lopen)

NS
Station Den Haag Ypenburg (13 minuten lopen)

RET
RandstadRail Erasmuslijn: halte Forepark (12 minuten lopen)

Parkeren:
Bij het Cars Jeans Stadion kun je gratis parkeren op parkeerterrein P2 (direct voor het hoofdgebouw aanhouden). Haags Kwartier 55.
Bij aankomst zullen de medewerkers van het Cars Jeans Stadion de slagboom openen.

P2 beschikt over tien laadpalen voor elektrische auto's. Het opladen van uw auto kost €0,25 per kWh.
15:00: Inloop
16:00: Opening door dagvoorzitter - Dr. Salima van Weely
16:15: Plenaire lezing 1 - Het Zorginstituut en kwaliteitsstandaarden - door Harald Miedema
16:45: Plenaire lezing 2 - Belang en systematiek van richtlijnen - door Prof. Dr. Raymond Ostelo
17:30: Diner
18:30: Verplaatsen naar de parallelsessies
18:45: Parallelsessie ronde 1 (keuze uit 3 sessies)*
19:15: Wissel
19:30: Parallelsessie ronde 2 (keuze uit 3 sessies )*
20:00: Koffiepauze
20:30: Plenaire lezing 3 - One size FITTs all? - Gebruik van FITT factoren in behandelrichtlijnen - door Jos Vreeken
21:00: Afsluiting en borrel.

*) Bij inschrijving dien je een keuze aan te vinken. Lukt dat niet? Dan is de parallelsessie volgeboekt en kies je een andere sessie. Elke sessie wordt twee keer gegeven.

Woensdag 27 november a.s. organiseert het KNGF een nieuwe editie van onze kwaliteitsconferenties. Het thema is richtlijnen. Tijdens deze conferentie praten we je bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van richtlijnen. En geven we antwoord op de vraag: richtlijnen, wat doe je ermee?

We spreken over FITT-factoren en de rol van fysiotherapie binnen de externe richtlijnen voor medisch specialisten. Tijdens de parallelle sessies gaan we bovendien ook inhoudelijk in op de onderwerpen heup- en knie-artrose, reumatoïde artritis en voorste kruisbandletsel. Deze drie onderwerpen belichten we vanuit thema’s als patiënteducatie, indicatiestelling door de fysiotherapeut en samenwerking met huisartsen en orthopeden.

Een combinatie dus van aandacht voor de methodiek van richtlijnen en vakinhoud! We hopen je daarom graag te zien tijdens onze kwaliteitsconferentie in het mooie Den Haag.

Plenaire lezing 1:
Het Zorginstituut en kwaliteitsstandaarden - Harald Miedema
Ook binnen externe richtlijnen is fysiotherapie geborgd. Tijdens deze lezing geven we aan hoe we onszelf als beroepsgroep kunnen positioneren bij andere (para)medische disciplines.

Plenaire lezing 2:
Belang en systematiek van richtlijnen - Prof. Dr. Raymond Ostelo
Tijdens deze lezing staan het belang en de ontwikkeling van richtlijnen centraal en gaan we in op de volgende vragen:
• Waarom hebben we richtlijnen?
• Hoe komen ze tot stand?
• Wat is de relatie tot systeemadviezen en andere politieke besluiten?
• Welke partners/stakeholders zijn er allemaal bij betrokken en wat is hun rol?

Plenaire lezing 3:
One size FITTs all? Gebruik van FITT-factoren in behandelrichtlijnen - Jos Vreeken
FITT-factoren zullen steeds vaker terugkomen in de richtlijnen. Maar hoe bepaal je deze factoren (Frequentie, Intensiteit, Type, Tijdsduur) en hoe lever je maatwerk aan de patiënt die voor je staat? Tijdens deze lezing geven we antwoord op deze vragen.

Inhoud parallelsessies:
Parallelsessie A
Patiëntreducatie bij heup-en knieartrose: Hoe voorkom je nocebo en bereik je effect? - Jos Vreeken
Patiënten met de diagnose artrose kunnen de verkeerde beelden en verwachtingen hebben. Door het inzetten van de juiste educatie leer je een patiënt om op de juiste manier met zijn klachten om te gaan en voorkom je dat er te snel om hulp uit de 2e lijn gevraagd wordt. Tijdens deze sessie bespreken we hoe je patiënten leert om op de juiste manier om te gaan met de diagnose artrose.

Parallelsessie B
Indicatiestelling en hoe dit toe te passen bij patiënten met reumatoïde artritis - Hanneke Muijen
In de richtlijn reumatoïde artritis worden drie indicaties beschreven waar de fysiotherapeut mee aan het werk kan. In deze sessie gaan we dieper in op deze indicaties. Er wordt besproken hoe te bepalen welke indicatie toepasbaar is en hoe je vervolgens te werk kunt gaan.

Parallelsessie C
“Succesvolle revalidatie na een VKB letsel....begint bij een teamwork tussen betrokken zorgprofessionals” - Dr. Suzanne Witjes
De behandeling van voorste kruisband letsel vraagt om een goede samenwerking tussen huisarts, orthopeed en fysiotherapeut. De fysiotherapeut is in de revalidatie van wezenlijk belang voor het herstel van het voorste kruisband letsel. Maar welke verwachtingen heeft een orthopeed van de revalidatie? En wat is de rol van de huisarts? In deze parallelle sessie gaat het over de juiste verwachtingen van de verschillende zorgverleners en de manier waarop optimaal samengewerkt kan worden.

Sprekers:

Dr. S.F.E. van Weely
Salima van Weely is gezondheidswetenschapper en fysiotherapeut. Zij heeft bijna 12 jaar in Reade centrum voor reumatologie en revalidatie gewerkt. In 2015 is zij gepromoveerd aan de VU faculteit Geneeskunde op het onderwerp ‘fysiek functioneren van mensen met axSpA’ en zij is een van de auteurs van de ‘aanbevelingen fysiotherapie bij mensen met axSpA’. Van 2016 tot en met 2019 werkte Salima bij de afdeling Kwaliteit van het KNGF. Ze is mede-auteur van de onderzoeksagenda Fysiotherapie en het Onderzoekskader voor het meerjarig onderzoeksprogramma paramedie. Op dit moment is Salima als onderzoeker verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum bij de afdeling Orthopaedie, Revalidatie en Fysiotherapie.

Harald Miedema
Harald Miedema is arts en epidemioloog en sinds 3 jaar medisch adviseur bij Zorginstituut Nederland in het team Bewegingsapparaat en Neurologie. Eén van de aandachtsgebieden binnen dit team is de fysio- en oefentherapie. Harald Miedema is al zijn hele loopbaan actief in onderzoek naar klachten en aandoeningen van het houdings- en bewegingsstelsel.

Prof. Dr. Raymond Ostelo
Professor in de Evidence Based Fysiotherapie verbonden aan de VU Amsterdam en daarnaast lid van het Wetenschappelijk College Fysiotherapie. Zijn studies richten zich onder andere op de effectiviteit en kosteneffectiviteit van fysiotherapie en revalidatie bij verschillende aandoeningen.

Jos Vreeken
Docent van de opleiding fysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht en (sport)fysiotherapeut bij de Mobility Clinic Kniepoli van het UMC Utrecht. Daarnaast verzorgt Jos voor het KNGF lezingen over de richtlijn artrose.

Dr. S.(Suzanne) Witjes
Sinds eind 2014 orthopedisch chirurg, gesubspecialiseerd in kniechirurgie en sportorthopedie, en sinds april 2018 werkzaam bij ICONE in Schijndel. Al tijdens haar opleiding tot orthopedisch chirurg ontwikkelde Suzanne, als bestuurslid van medisch specialisten in opleiding, in een multidisciplinaire werkgroep een visie over de gezondheidszorg van de toekomst in Nederland.

Hanneke Muijen
Fysiotherapeut en afgestudeerd aan de Master ‘Fysiotherapie bij mensen met chronische ziekten’. Hanneke werkt als (gast)docent bij diverse hogescholen waaronder Hogeschool Leiden en Pro Education. Daarnaast is ze vanuit de fysiotherapie zeer actief binnen de reuma patiëntenzorg.


Hieronder ziet u de prijzen per lidmaatschap.


PrijscategoriePrijs
KNGF-studentlid€ 25,00
KNGF-lid Compleet€ 30,00
KNGF-lid zonder korting€ 125,00
Standaard prijs€ 125,00
Terug
Stuur een e-mail