Hamstringblessures: gevaarlijk voor sporter en (sport-) fysiotherapeut

maandag 8 juli 2019 19:30 - 21:45
  • Vanaf €0,00 
= Plaats beschikbaar
= Wachtlijst
= Last minute
(mogelijk een ander tarief)
= Inschrijfperiode nog niet gestart
= Inschrijven niet mogelijk
 
Locatie
Adres KNGF hoofdkantoor
Stadsring 159
3817 BA AMERSFOORT
Telefoon 033-467 29 00
Fax 033-467 29 99
E-mail hoofdkantoor@kngf.nl
Website www.kngf.nl
Algemene informatie
Status Inschrijven niet mogelijk
Groep vakinhoudelijke scholing
Inschrijven voor 1-7-2019
Organisatie
Organisator KNGF
Contactpersoon Mevrouw J. de Jong
E-mail scholing@kngf.nl
Website www.kngf.nl
  • Praktische info
  • Programma
  • Inhoud
  • Overig
  • Kosten
LEZING HAMSTRINGBLESSURES MET PRAKTISCHE VAARDIGHEDEN; GEVAARLIJK VOOR DE SPORTER EN DE (SPORT-)FYSIO

Doel
Na deze lezing bent u in staat om de meest recente kennis op het gebied van de preventie, diagnostiek en behandeling van hamstringblessures te beschrijven en te reproduceren in de praktijk.

Doelgroep
Deze bijeenkomst is bestemd voor (sport-)fysiotherapeuten.

Spreker
Dr. Nick van der Horst. Nick is Sportfysiotherapeut. Hij heeft fysiotherapiewetenschappen gestudeerd aan Utrecht University of Applied Sciences, waarna hij in 2018 is gepromoveerd op het onderwerp "preventie van hamstringblessures in het voetbal". Zijn proefschrift won recent de BJSM PhD Academy Award en is genomineerd voor de Proefschriftprijs op de Wetenschapsdag van het Wetenschappelijk College Fysiotherapie van het KNGF. Ook kreeg hij een tweede plaats bij de verkiezing voor Sportfysiotherapeut van het jaar 2017.
Naast het onderzoek werkte Nick 10 jaar in de eerste lijn bij het Academie Instituut in Utrecht. Sinds 2017 werkt hij als (sport)fysiotherapeut bij Go Ahead Eagles en is daar vanaf juni 2018 tevens Hoofd medische staf. Naast het werk in de praktijk is hij betrokken bij diverse onderwijs- en onderzoeksprojecten op het gebied van sportfysiotherapie en voetbalblessures.

Achtergrondinformatie
- Mendiguchia J, Martinez-Ruiz E, Edouard P, et al. A multifactorial, criteria-based progressive algorithm for hamstring injury treatment. Med Sci Sport Exerc. 2017;49 (7):1482-1492
- Mendiguchia J, Alentorn-Geli E, Brughelli M. Hamstring strain injuries: are we heading in the right direction? Br J Sports Med 2012;46(2):81-85.
- Freckleton G, Pizzari T. Risk factors for hamstring muscle strain injury in sport: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med 2013;47(6):351-358.
- Thorborg K. Why hamstring eccentrics are hamstring essentials. Br J Sports Med 2012;46(7):463-465.


Accreditatie
Voor deze lezing is 2 punten toegekend voor het vakinhoudelijke deel register Algemeen fysiotherapeut en Sportfysiotherapeut.

Aantal deelnemers
Het minimum aantal deelnemers is 30 en het maximaal aantal deelnemers is 60.19.00 uur inloop deelnemers (met een kopje koffie/thee)

19.30 uur start lezing Hamstring blessure

20.30 uur pauze

20.45 uur vervolg

21.45 uur einde
De incidentie-cijfers van acute hamstringblessures zijn hoog bij zowel prof- als amateur atleten, met name in sporten als voetbal, atletiek, rugby etc. Daarnaast zijn hamstringblessures berucht om de hoge recidief percentages: ongeveer 1/3 van de atleten loopt binnen een jaar na herstel een nieuwe hamstringblessure op. Deze recidiefletsels hebben een langere herstelperiode nodig. Ongeveer 60% van de recidiefletsels treedt binnen 1 maand na terugkeer naar sport op, wat aan toont dat atleten vaak te vroeg terugkeren naar hun sportactiviteiten.

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar hamstringletsels in de sport.
Dr. Nick van der Horst deed in samenwerking met het UMC Utrecht, de KNVB en FIFA onderzoek naar de preventie van hamstringblessures in het voetbal. Daarnaast werkt hij als sportfysiotherapeut bij profvoetbalclub Go Ahead Eagles. Tijdens deze bijeenkomst zal hij praktische tools aanreiken ten behoeve van het managen van het zorgproces rondom de hamstringblessures in de sport.

Inhoud
• Diagnostiek van hamstringblessures: welke typen zijn er? Wanneer is welke spiergroep aangedaan? Hoe beoordeel ik een hamstringblessure in de praktijk?
• Prognostiek van hamstringblessures: hoe lang duurt het voordat de speler hersteld is? Welke tools kan ik gebruiken voor een prognose?
• State-of-the-art behandeling van hamstringblessures
• Return-to-play na een hamstringblessure: welke criteria kan ik aanhouden voor een veilige terugkeer? Hoe maak ik de return-to-play beslissing in de praktijk?
• Preventie van hamstringblessures: hoe kan de kans op een hamstringblessure verkleind worden?Parkeermogelijkheden:
Mocht u met de auto komen dan adviseren wij u gratis te parkeren in de garage van het KNGF. De parkeergarage bevindt zich onder het gebouw van het KNGF aan de stadsring 159-B, (voorzijde). U rijdt de parallelweg op en meteen de eerste inrit aan de rechterzijde gaat u naar beneden en direct de 1e slagboom. Druk op het knopje van het KNGF en druk daarna op het knopje van de bel. U krijgt toegang tot de parkeergarage.

Wanneer blijkt dat bovenstaande parkeermogelijkheid vol is dan wordt u verzocht uw auto te parkeren in de parkeergarage Beestenmarkt, tegen betaling.
U kunt parkeren in parkeergarage Beestenmarkt (vanaf de Stadsring naar rechts), geopend van maandag tot en met zaterdag van 7.30 tot 22.00 uur, op donderdag van 7.30 tot 24.00 uur.
Uitrijden kan 24 uur per dag.


De scholing is toegankelijk voor KNGF-leden en niet-leden.
Voor de eerste 6 KNGF Student-leden, is deze scholing GRATIS. Vanaf KNGF Student-lid nr. 7 betalen KNGF Studentleden de KNGF-lid prijs van € 40,00 p.p.
De kosten voor deelname bedragen € 40,00 voor KNGF-leden en € 80,00 voor niet-leden.

Hieronder ziet u de prijzen per lidmaatschap.


PrijscategoriePrijs
KNGF-studentlid€ 0,00
KNGF-lid Compleet€ 40,00
KNGF-lid zonder korting€ 80,00
Standaard prijs€ 80,00
Terug
Stuur een e-mail