Lezing Evaluatie en behandeling van slaap in je praktijk

woensdag 12 december 2018 19:30 - 21:30
= Plaats beschikbaar
= Wachtlijst
= Last minute
(mogelijk een ander tarief)
= Inschrijfperiode nog niet gestart
= Inschrijven niet mogelijk
 
Locatie
Adres Fletcher Stadspark Hotel Bergen op Zoom
Gertrudisboulevard 200
4615 MA BERGEN OP ZOOM
Telefoon 0164-26 02 02
E-mail info@fletcherstadsparkhotel.nl
Website www.fletcherstadsparkhotel.nl
Algemene informatie
Status Plaats beschikbaar
Groep vakinhoudelijke scholing
Inschrijven voor 11-12-2018
Organisatie
Organisator KNGF
Contactpersoon Mevrouw N.J. van Asselt
E-mail Hometeam@kngf.nl
Website www.kngf.nl
  • Praktische info
  • Programma
  • Inhoud
  • Overig
  • Kosten
Deze lezing ''Evaluatie en behandeling van slaap in je praktijk: een ver-van-mijn-bed-show?", wordt u i.s.m. Scholing Randstad West en het KNGF aangeboden.
Kijk voor het complete scholingsaanbod van Scholing Randstad West op www.scholingrandstadwest.nl

Spreker : Jo Nijs

Doelgroep
Alle (aankomend) fysiotherapeuten

Accreditatie
Deze lezing is accreditatie aanvraagd voor het vakinhoudelijke deel voor register Algemeen Fysiotherapeut en Kwaliteitsdeel.

19:00 inloop
19:30 start lezing
20:30 Pauze
20:45 vervolg lezing
21:30 einde
Evaluatie en behandeling van slaap in je praktijk: een ver-van-mijn-bed-show?

Veel patiënten in de fysiotherapeutische praktijk kampen met aanhoudende slaapproblemen. Dit is zo bij meer dan de helft van de kanker overlevers, pijnpatiënten en mensen met reumatische aandoeningen. Slecht slapen is te lang een onderbelicht probleem gebleven in de fysiotherapeutische zorg, en bij uitbreiding de gezondheidzorg. Immers, we gaan er als zorgenverstrekker te snel vanuit dat slecht slapen ‘er gewoon bij hoort’, en dat het een nevensymptoom is waar we geen gerichte behandeling voor moeten geven. Uitgebreid onderzoek leert ons echter dat slecht slapen in voorname bijdraagt aan het onderhouden van allerlei pijn- en vermoeidheid gerelateerde problemen die frequent in de fysiotherapeutische praktijk aan bod komen.
Slecht slapen is een voorname onderhoudende factor voor kanker overlevers, pijnpatiënten en mensen met reumatische aandoeningen, zelfs in die mate dat de slaapproblemen de effectiviteit van de werkzame behandeling kan ondermijnen.

Dankzij de neuro-psycho-immunologie begrijpen we intussen meer over de onderliggende processen. Zo spelen de gliacellen een voorname rol. Gliacellen zijn niet-neurale cellen in het zenuwstelsel die in aantal veel groter zijn dan de zenuwcellen. Ze zijn echter te lang genegeerd, ook omdat de neurowetenschappen deels door de elektrofysiologie de nodige vooruitgang boekte en gliacellen nauwelijks elektrische potentialen voortbrengen. Intussen hebben preklinische studies (lees: dierenonderzoek) duidelijk gemaakt dat gliacellen overmatig kunnen geactiveerd worden.
Slaapproblemen brengen deze gliacellen tot een overmatige activatietoestand, waardoor ze in een ‘ontstekingsmodus’ terecht komen en allerlei ontstekingsmediatoren produceren, waardoor de naburige zenuwcellen gevoeliger (prikkelbaarder) worden en de hersenen naast deze functionele veranderingen ook morfologische wijzigingen ondergaan (atrofie in de prefrontale cortex en hypertrofie in de amygdala).

Tijdens de voordracht verduidelijken we deze neuro-psycho-immunologische mechanismen en kaderen ze binnen de evidence-based zorg voor patiënten met slaapproblemen, inclusief de toepassing van interventies zoals cognitieve gedragstherapie voor insomnia, acceptance & committment therapie, stressmanagement en oefentherapeutische interventies.

Deze lezing wordt gehouden op:
* 10-12 - Koningshof Maassluis
* 12-12 - Fletchers Stadspark, Bergen op Zoom
* 17-01-2019 - Albert Schweitzer Ziekenhuis, Dordrecht

Hieronder ziet u de prijzen per lidmaatschap.


PrijscategoriePrijs
KNGF-lid€ 0,00
Standaard prijs€ 25,00
InschrijvenInschrijven namens Terug

Locatie

Fletcher Stadspark Hotel Bergen op Zoom
Gertrudisboulevard 200
4615 MA BERGEN OP ZOOM

Deel dit evenement

Stuur een e-mail