Hamstringblessures: gevaarlijk voor sporter en (sport-)fysiotherapeut

woensdag 7 november 2018 18:30 - 22:00
  • Vanaf €45,00 
= Plaats beschikbaar
= Wachtlijst
= Last minute
(mogelijk een ander tarief)
= Inschrijfperiode nog niet gestart
= Inschrijven niet mogelijk
 
Locatie
Adres Go Ahead Stadion De Adelaarshorst
Vetkampstraat 1
7416 WK DEVENTER
Telefoon 0573-621357
E-mail info@ga-eagles.nl
Website www.ga-eagles.nl
Algemene informatie
Status Inschrijven niet mogelijk
Groep vakinhoudelijke scholing
Inschrijven voor 31-10-2018
Organisatie
Organisator KNGF
Contactpersoon Mevrouw J. de Jong
E-mail scholing@kngf.nl
Website www.mijnkngf.nl
  • Praktische info
  • Programma
  • Inhoud
  • Kosten
EEN LEZING MET PRAKTISCHE VAARDIGHEDEN MET EEN RONDLEIDING DOOR HET VOETBALSTADION GO AHEAD EAGLES MET EEN BROODJESBUFFET

Doel
Na deze lezing bent u in staat om de meest recente kennis op het gebied van de preventie, diagnostiek en behandeling van hamstringblessures te beschrijven en te reproduceren in de praktijk.

Doelgroep
Deze bijeenkomst is bestemd voor (sport-)fysiotherapeuten.

Spreker
Dr. Nick van der Horst. Nick is Sportfysiotherapeut. Hij heeft fysiotherapiewetenschappen gestudeerd aan Utrecht University of Applied Sciences, waarna hij in 2018 is gepromoveerd op het onderwerp "preventie van hamstringblessures in het voetbal". Zijn proefschrift won recent de BJSM PhD Academy Award en is genomineerd voor de Proefschriftprijs op de Wetenschapsdag van het Wetenschappelijk College Fysiotherapie van het KNGF. Ook kreeg hij een tweede plaats bij de verkiezing voor Sportfysiotherapeut van het jaar 2017.
Naast het onderzoek werkte Nick 10 jaar in de eerste lijn bij het Academie Instituut in Utrecht. Sinds 2017 werkt hij als (sport)fysiotherapeut bij Go Ahead Eagles en is daar vanaf juni 2018 tevens Hoofd medische staf. Naast het werk in de praktijk is hij betrokken bij diverse onderwijs- en onderzoeksprojecten op het gebied van sportfysiotherapie en voetbalblessures.

Achtergrondinformatie
- Mendiguchia J, Martinez-Ruiz E, Edouard P, et al. A multifactorial, criteria-based progressive algorithm for hamstring injury treatment. Med Sci Sport Exerc. 2017;49 (7):1482-1492
- Mendiguchia J, Alentorn-Geli E, Brughelli M. Hamstring strain injuries: are we heading in the right direction? Br J Sports Med 2012;46(2):81-85.
- Freckleton G, Pizzari T. Risk factors for hamstring muscle strain injury in sport: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med 2013;47(6):351-358.
- Thorborg K. Why hamstring eccentrics are hamstring essentials. Br J Sports Med 2012;46(7):463-465.

Accreditatie
Voor deze bijeenkomst is accreditatie voor 2 punten toegekend voor het vakinhoudelijke deel register Algemeen fysiotherapeut en Sportfysiotherapeut.

Aantal deelnemers
Het minimum aantal deelnemers is 30 en het maximaal aantal deelnemers is 60.
18.00 uur inloop deelnemers

18:30 uur eten met deelnemers

19.30 uur start lezing Hamstring blessure

20.30 uur pauze

20.45 uur vervolg

21.30 uur rondleiding door het Stadion

22.00 uur einde
Wie afgelopen zomer het WK voetbal met een medische blik heeft bekeken, zag al in de 20e minuut van de 1e wedstrijd de eerste speler met een blessure van het veld gedragen worden: een hamstringblessure. De incidentie-cijfers van acute hamstringblessures zijn hoog bij zowel prof- als amateur atleten, met name in sporten als voetbal, atletiek, rugby etc. Daarnaast zijn hamstringblessures berucht om de hoge recidief percentages: ongeveer 1/3 van de atleten loopt binnen een jaar na herstel een nieuwe hamstringblessure op. Deze recidiefletsels hebben een langere herstelperiode nodig. Ongeveer 60% van de recidiefletsels treedt binnen 1 maand na terugkeer naar sport op, wat aan toont dat atleten vaak te vroeg terugkeren naar hun sportactiviteiten.

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar hamstringletsels in de sport.
Dr. Nick van der Horst deed in samenwerking met het UMC Utrecht, de KNVB en FIFA onderzoek naar de preventie van hamstringblessures in het voetbal. Daarnaast werkt hij als sportfysiotherapeut bij profvoetbalclub Go Ahead Eagles. Tijdens deze bijeenkomst zal hij praktische tools aanreiken ten behoeve van het managen van het zorgproces rondom de hamstringblessures in de sport.

Inhoud
• Diagnostiek van hamstringblessures: welke typen zijn er? Wanneer is welke spiergroep aangedaan? Hoe beoordeel ik een hamstringblessure in de praktijk?
• Prognostiek van hamstringblessures: hoe lang duurt het voordat de speler hersteld is? Welke tools kan ik gebruiken voor een prognose?
• State-of-the-art behandeling van hamstringblessures
• Return-to-play na een hamstringblessure: welke criteria kan ik aanhouden voor een veilige terugkeer? Hoe maak ik de return-to-play beslissing in de praktijk?
• Preventie van hamstringblessures: hoe kan de kans op een hamstringblessure verkleind worden?Hieronder ziet u de prijzen per lidmaatschap.


PrijscategoriePrijs
KNGF-lid€ 45,00
Standaard prijs€ 90,00
Terug

Locatie

Go Ahead Stadion De Adelaarshorst
Vetkampstraat 1
7416 WK DEVENTER

Deel dit evenement

Stuur een e-mail