Cursus SportFUNdamentals en RunningFUNdamentals

vrijdag 22 juni 2018 12:00 - 16:30
  • Vanaf €125,00
= Plaats beschikbaar
= Wachtlijst
= Last minute
(mogelijk een ander tarief)
= Inschrijfperiode nog niet gestart
= Inschrijven niet mogelijk
 
Locatie
Adres Paramedics
Bremstraat 21
9404 GA ASSEN
Telefoon 0592-311161
E-mail info@paramedics.nl
Website www.paramedics.nl
Algemene informatie
Status Inschrijven niet mogelijk
Groep vakinhoudelijke scholing
Inschrijven voor 19-6-2018
Organisatie
Organisator KNGF
Contactpersoon Mevrouw E.F. van Campen-Lucas
Telefoon 0334791109
E-mail scholing@kngf.nl
Website www.kngf.nl
  • Praktische info
  • Programma
  • Inhoud
  • Ervaringen
  • Overig
De spreker is Honoré Hoedt. Hij is Running Coach, Mastercoach NOCNSF, bondscoach Nederland en Noorwegen (atletiek), coach op 6 Olympische spelen, 6 Europese titels, goud bij de WK indoor met Sifan Hassan, oud docent bij de HAN-sport en bewegen, initiatiefnemer van Stichting Loopland Gelderland en het project Beter Bewegen en Lopen. De missie van Honoré Hoedt is om iedereen beter en meer te laten bewegen.

Joke Davio is projectleider, workshopleider en adviseur in sport en bewegen. Opdrachtgevers zijn onder andere NOC*NSF en Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Zij is opgeleid als kinderfysiotherapeut en bewegingswetenschapper en heeft als expertisegebieden onder andere de motorische ontwikkeling van het sportende kind, gehandicaptensport en talentontwikkeling en kan op die gebieden de brug slaan tussen de wereld van de fysiotherapie en die van de sport. De missie van Joke Davio is elk kind de mogelijkheid bieden zich optimaal te ontwikkelen in de sporten en bewegen.

Doelgroep
De cursus is bedoeld voor Kinderfysiotherapeuten, Sportfysiotherapeuten en Algemeen Fysiotherapeuten die regelmatig kinderen zien.

Accreditatie
Accreditatie is verleend voor 3 punten voor het vakinhoudelijk deel, register Algemeen Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut en Sportfysiotherapeut.

Kleding
Een gedeelte van de bijscholing bestaat uit praktijk. Hiervoor heeft u sportschoenen en (buiten)sportkleding nodig. In deze kleding kunt u naar de cursus komen.
11.30 uur Ontvangst met koffie en thee

12.00 uur Start scholing

13.30 uur Sportieve lunch

14.00 uur Vervolg scholing

15.30 uur Pauze

15.45 uur Vervolg scholing en evaluatie

16.30 uur Sluiting
In deze bijscholing, bestaande uit een theoretisch en een praktijkgedeelte, staan SportFUNdamentals en RunningFUNdamentals centraal. In deze methodiek ligt de nadruk op beter bewegen als basis voor een levenslang sportplezier. De deelnemers doen allereerst kennis op over de noodzaak en meerwaarde de methodiek. Zij doorlopen oefenstof en ontwikkelen vaardigheden ter verbetering van de motoriek en het actief lopen. De oefenstof is opgebouwd uit zes onderdelen voor beter bewegen als basis van vrijwel elke sport. De deelnemers ontvangen de leskaarten en instructiefilmpjes met oefenstof.

Inhoud
SportFUNdamentals voor kids
Kinderen bewegen vanaf hun 6e jaar steeds minder, bewegen motorisch minder goed en krijgen eerder blessures bij het bewegen. Er zijn veel projecten om kinderen méér te laten bewegen, maar weinig initiatieven om kinderen beter te laten bewegen. In deze scholing wordt met de methodiek en oefenstof van SportFUNdamentals, juist de nadruk op beter bewegen, als basis voor een levenslang sportplezier besproken en in de praktijk gebracht.

RunningFUNdamentals voor hardlopers
Veel volwassenen lopen hard, maar kennelijk niet op een slimme manier, getuige de 740.000 hardloopblessures die jaarlijks ontstaan, waarvan de helft ontstaat door overbelasting. Lees te snel lopen en opbouwen, met een onjuiste looptechniek en onvoldoende stabiliteit en kracht in romp-heupen en benen.
Daarvoor heeft Loopland Gelderland een APK hardloopscreening ontwikkeld, waarbij de deelnemers in 2 uur de belangrijkste RunningFUNdamentals op maat krijgen aangereikt. In de scholing worden deze RunningFUNdamentals voor verantwoord hardlopen (tempo-techniek-stabiliteit) besproken en wordt de oefenstof in de praktijk ervaren en toegepast.

Loopland Gelderland is opgericht door Honoré Hoedt met subsidie van Provincie Gelderland en heeft als doel om kinderen en volwassenen beter te leren bewegen en lopen. Er zijn leskaarten met een instructiefilmpje ontwikkeld, de SportFUNdamentals. Daarmee zijn 25.000 kinderen motorisch bijgeschoold, in 1000 clinics en kregen 730 gymleraren, trainers en fysiotherapeuten een clinic en bijscholing. Ook zijn er RunningFUNdamentals ontwikkeld, bestemd om hardlopers blessurevrij in beweging te houden. Zie ook www.looplandgelderland.nl

Doel
Waar op te letten bij looptechnieken van kinderen, hoe deze te verbeteren en hoe kun je versnellen binnen het hardlopen. Hoe omgaan met stabiliteit, core stability, actieve voeten en de grond. Er zijn 6 verschillende oefenvormen en 4 spel/sport leskaarten.

De rol van de fysiotherapeut
De oefenstof is voor diverse patiënten goed in te zetten. Daarnaast ziet Loopland Gelderland een rol voor de fysiotherapeut op een sportpark. Volgens Mulier instituut (2014) is de motoriek van 2 van de 3 kinderen aanzienlijk minder qua kracht, stabiliteit en aansturing in romp en benen, en vindt 10% van de jongeren al geen aansluiting meer bij het niveau van de club. De fysiotherapeut kan deze zwakkere bewegers trainen, terug naar het clubniveau. De kinderen van de verschillende clubs van een sportpark kunnen in een centrale training per week worden begeleid. Maar we bespreken ook de rol die een fysiotherapeut kan nemen in het verbeteren van de kwaliteit van trainingen en van de trainers op een sportvereniging om zo betere bewegers te ontwikkelen en blessures te helpen voorkomen.
Ik vond jullie enthousiasme en jullie bevlogenheid zo ontzettend heerlijk; daarnaast denk ik dat deze opzet voor fysiotherapie Nederland een waanzinnig goede toevoeging is. Juist ook dat jullie dit breed opzetten voor alle fysiotherapeuten die bij dit onderwerp betrokken zijn. Samenwerken en de krachten bundelen; ik geloof daar heilig in. Daarnaast is dit onderwerp, gestoeld op de achteruitgang van de fundamentele vaardigheden van de jeugd en alle gevolgen daarvan, iets waar we met elkaar de schouders onder moeten steken. Ik ben er al mee aan de slag gegaan, maar wil dat nu een bredere basis gaan geven. Ofwel, ik ben echt geïnspireerd door jullie cursus. De cursus heeft mijn verwachtingen overtroffen! Super en zeer praktisch! Veel bruikbare trainingshandvatten!

Terug

Locatie

Paramedics
Bremstraat 21
9404 GA ASSEN

Deel dit evenement

Stuur een e-mail