Lezing Heup- en Knieprothese in dagbehandeling; kwestie van teamwork!

woensdag 16 mei 2018 19:30 - 21:30
  • Vanaf €0,00 
= Plaats beschikbaar
= Wachtlijst
= Last minute
(mogelijk een ander tarief)
= Inschrijfperiode nog niet gestart
= Inschrijven niet mogelijk
 
Locatie
Adres Abe Lenstra Stadion 2
Dalhuysenstraat 36
8448 EW HEERENVEEN
Algemene informatie
Status Inschrijven niet mogelijk
Groep vakinhoudelijke scholing
Inschrijven voor 14-5-2018
Organisatie
Organisator KNGF
Contactpersoon Mevrouw E.F. van Campen-Lucas
Telefoon 0334791109
E-mail scholing@kngf.nl
Website www.mijnkngf.nl
  • Praktische info
  • Programma
  • Inhoud
  • Kosten
Fysiotherapeuten informeren over prothesiologie heup en knie volgens de meest innovatieve technieken en het belang van samenwerking met fysiotherapeuten is het doel van deze lezing. Zowel pre- als postoperatief is er een belangrijke rol voor de fysiotherapeut. Orthoparc stuurt wanneer dat kan aan op een conservatief traject bij een therapeut.
Postoperatief zien wij een belangrijke coachende rol voor u als therapeut. Dankzij de nieuwste operatie technieken bevinden veel patiënten zich al snel op een ‘hoog niveau’ in. Het is van belang dat patiënten niet overbelasten maar dat er juist functioneel wordt getraind. Zo is kracht training tijdens de eerste 6 tot 12 weken gecontra-indiceerd.

Doelgroep
De lezing is voor Algemeen- en Sportfysiotherapeuten.

Sprekers
Dr. Stephan Vehmeijer is orthopedisch chirurg sinds 2004. Hij heeft zijn opleiding voornamelijk gevolgd in het Leids Universitair Medisch Centrum. In 2002 is hij gepromoveerd aan de Universiteit Leiden. Sinds 2005 is hij verbonden aan de vakgroep orthopedie en traumatologie in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en Voorburg. Daarnaast is hij sinds 2016 verbonden aan Orthoparc, kliniek voor innovatieve orthopedie.
Orthopedisch chirurg drs. Saskia Boekhorst is gespecialiseerd in totale knieprothesiologie (Signature/Vanguard). Per 1 juni 2017 is zij verbonden aan Orthoparc, kliniek voor innovatieve orthopedie. Saskia Boekhorst is haar medische carrière begonnen als als tropen- en spoedeisende hulparts. Het avontuur en de acute interventie spraken haar in deze tijd enorm aan, maar zij merkte dat zij kwaliteit van leven steeds belangrijker begon te vinden. Dankzij dit inzicht is Saskia in 2005 begonnen aan de opleiding tot orthopedisch chirurg, welke zij in 2012 succesvol heeft afgerond. Het is mogelijk dat Phianne Bouwmeester (orthopeed) de presentatie van Saskia over zal nemen.
Ton Oskam is werkzaam bij Orthoparc als oefentherapeut. Hij is verantwoordelijk voor de mobilisatie van patiënten op de dag van de operatie. Na de operatie onderhoudt hij contact met zowel de patiënt als de oefen/fysiotherapeut om het herstel van de patiënt te versnellen.

Accreditatie
Accreditatie voor deze scholing is verleend voor het vakinhoudelijke deel register Algemeen Fysiotherapeut en Sportfysiotherapeut met 2 punten.19.00 uur - Ontvangst en inschrijving

19.30 uur - Start lezing

20.30 uur - Pauze

20.45 uur - Vervolg lezing

21.30 uur - Einde
Pas wanneer orthopedie, anesthesie, therapie en verpleging nauw samenwerken kan een heup- en knieprothese in dagbehandeling worden gerealiseerd. KNGF Scholing nodigt u daarom van harte uit voor de lezing Heup- en knieprothese in dagbehandeling; een kwestie van teamwork!

Pas wanneer orthopedie, anesthesie, therapie en verpleging nauw samenwerken kan een heup- en knieprothese in dagbehandeling worden gerealiseerd. KNGF Scholing nodigt u daarom van harte uit voor de lezing Heup- en knieprothese in dagbehandeling; een kwestie van teamwork!

Inhoud
De orthopeden van Orthoparc bespreken het rapid recovery programma bij patiënten met een heupprothese en knieprothese in dagbehandeling. Voor een heupprothese wordt de voorste benadering toegelicht en voor de knieprothese de signature knee.

De totale heupprothese (THP)
Ten aanzien van de heup behandelen we de voorste benadering waarbij er nauwelijks spierschade optreedt, omdat de operateur de heup exact door de anatomische spiervlakken benaderd (de spieren worden als het ware opzij geschoven). Nog belangrijker is dat de 2 spiergroepen via de zijkant worden geïnnerveerd, de kans op schade is dus miniem. Het plaatsen van de cup (het kommetje) geschiedt onder röntgendoorlichting om minder exposure van de heup te hoeven creëren en hiermee dus ook minder bloedverlies en weefselschade.

Knieprothese (TKP)
Hierbij behandelen wij de Signature Knee(PSI-techniek). Hierbij wordt gebruik gemaakt van patiënt specifieke mallen, die voorafgaand aan de operatie middels een MRI-scan van de totale beenas bepaald worden. Aan de hand van deze MRI-scan wordt een mal gemaakt die alleen op 1 specifieke knie past. De op maat gemaakte mal zorgt ervoor dat de prothese snel en nauwkeurig geplaatst kan worden. Deze voor de patiënt unieke mallen (2 stuks. 1 voor femur en 1 voor tibia) worden bij de operatie van die patiënt gebruikt. Hiermee wordt de perfecte uitlijning van de prothese in de mechanische beenas verkregen en daarmee de best mogelijke functie. Ook is de operatieduur korter omdat de operateur niet meer tijdens de operatie hoeft uit te lijnen en hoeven er geen openingen in femur en tibia geboord te worden voor de apparatuur om tijdens de operatie uit te lijnen.

Zowel na de THP als TKP mag de patiënt postoperatief direct 100% belasten!

Hieronder ziet u de prijzen per lidmaatschap.


PrijscategoriePrijs
KNGF-studentlid€ 0,00
Standaard prijs€ 50,00
Terug

Locatie

Abe Lenstra Stadion 2
Dalhuysenstraat 36
8448 EW HEERENVEEN

Deel dit evenement

Stuur een e-mail